Szecesszió everywhere

Az nem vitás, elfogultan vagy sem, de Budapest csodaszép, építészetileg igen sokszínű város. Kicsit jobban figyelve számos kor jellegzetes épitészetét fedezhetjük fel. A Staféta Express nagy kedvence a szecesszió, így a közeledő szecesszió világnapja arra buzdított bennünket, hogy írjunk róla szépeket.

A szecesszió világnapját június 10-én ünnepeljük. Budapesten a Szecessziós Magazin és az Iparművészeti Múzeum összefogásával június 8-án ünneplik meg ezt a jeles napot sétákkal, előadásokkal és egyéb programokkal.

Most pedig gy virtuális látogatásra hívunk titeket a Földtani és Geofizikai Intézetbe, Budapest egyik legszebb szecessziós épületébe.

Az épület egy óriási, élénk kék színű kapuval fogad minket, melyek először 1899-ben nyíltak meg és tárták fel az épületben rejlő érdekességeket. Érdekesség, hogy az épületet igen gyors tempóban, mindösszesen másfél év alatt építették meg.

szec1

A kapun túl barlangszerű kialakítás tűnik a szemünk elé, amelyet nagyon jól kiegészítenek a különleges ívelésű ajtók és ablakok.

Az épület egyébként Lechner Ödön munkásságának egyik kiemelkedő darabja, aki hatalmas fantáziával megáldott építész volt és ez minden egyes apró részleten érződik is. A szecessziós stílusjegyek is minden részletben fellelhetők, kezdve a lámpától a jellegzetesen pöttyös domborzatú, polipkarszerű oszlopokig.

szec2

Természetesen mivel geológiai intézetről van szó, az emeleti folyosókon geológiai témájú kiállítás kapott helyet. Az érdeklődők a legkülönfélébb ásványokkal és egyéb érdekességekkel találkozhatnak. Az épület legfelső szintjén egy igazán titokzatos, félhomályos folyosón találjuk magunkat, amely egy csigalépcsőhöz vezet. A kacskaringós csigalépcső vezet fel a tetőre, ahol csodálatos panoráma tárul elénk, talán a város legszebbje. A tető kékje szinte egybeolvad az ég kékjével, ezáltal olyan érzésünk lehet, mintha egy nagy-nagy kék felhőn lebegnénk a város felett. Igazán varázslatos és lélegzetelállító élmény.

Természetesen a tető is magán viseli a semmivel össze nem téveszthető szecessziós jegyeket. Elég ha rápillantunk a kémények csavart, szürreális formáira, az éleket díszítő kőcsipkékre és a Zsolnay mázas borításra.

szec3

A tető középpontjában görnyedt figurák tartják a földgömböt a hátukkal, ami szintén az épület tevékenységére utal. Az intézetet meglátogatva talán jobban megérthetjük, hogy miért is szeretik oly sokan a szecessziós stílust.

Ünnepeljétek ti is velünk ezt a nagyszerű napot! Kellemes szecessziózást mindenkinek,

Staféta Express

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s