Rejtélyek mezején….

Ez alkalommal egy olyan rejtélyt derítünk fel, mely az utóbbi években számtalan embert foglalkoztatott. A budai Váralagútról az a hír járta, hogy emberek lakják, ugyanis a gyalog vagy járművel közlekedők több esetben is embereket láttak kijönni, illetve bemenni az alagút oldalába. A végére jártunk a szóbeszédnek.

Abban biztosak lehetünk, hogy 2009-ig volt lakója az alagútnak: köztudottan egy család élt ott. 4 évvel ezelőtt azonban lakhatatlanná vált a “lakás”, mivel az alagútról ellopták a bádogszerkezetet, így az ott kialakított lakrész beázott. De hogy miért is let kialakítva az alagút oldalában egy lakás? Erre a kérdésre egyszerű a válasz. A Lánchíd hídmesterének irodája, illetve szolgálati lakása volt ez a kis kuckó.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az alagútat 1853-ban kezdték építeni Clark Ádám tervei alapján. A hegyet átszelő alagútat 1857-ben adták át a nyilvánosságnak. A mindössze kétszobás lakást ekkor építették, azonban akkoriban még egyéb funkciókat is betöltött. Az alagúton való átkelés eleinte díjköteles volt, ezért mint vámszedőházat használták a kis lakot. A vámház funkció a háború után megszűnt, így a lakás a hídmester hajléka let.

Tehát az alagút titkos lakója nem volt más, mint a Lánchíd őre, Fazekas János, egy igazi hídmester dinasztia tagja. Hogy miért is mondjuk ezt? Azért, mert a Fazekas család tagjai 3 nemzedék óta feleltek a főváros hídjainak biztonságáért. A hídmesterek feladatai közé tartozik a hibák, illetve károsodások, valamint nem utolsó sorban, az esetleges öngyilkossági kísérletek bejelentése.

És ha már a Lánchídnál járunk, érdemes megemílteni, hogy a híd atyja és névadója sajnos sohasem kelhetett át az elkészült hídon, ugyanis 1848 őszétől egy elmegyógyintézet házi őrizetében tartózkodott.  A Lánchídhoz vezető út még számos érdekességet tartogat. Kiderült, hogy az eredeti tervek alapján az alagút a Mérleg utcánál látta volna meg a felszínt, nem pedig a mostani Clark Ádám térnél.

Ezzel természetesen nem ér véget az érdekességek sora. Reméljük sikerült egy kis kíváncsiságot kelteni bennetek és kedvet kaptatok egy kis torténelmi kutakodáshoz!

Szép napot,

Staféta Express

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s